Derfor skal du købe iPhone 13

iphone13

Traditionen tro, bød september på nye iPhones: iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max. Her er min gennemgang af iPhone 13 og iPhone 13 Mini, og hvorfor du skal købe den.

Designet

Det er næsten blevet normalen efterhånden, at modellen uden pro, kommer i en masse farver. Det er også tilfældet i år, hvor den kan fås i farverne: lyserød, blå, midnat (sort), stjerneskær (hvid) og rød. Derudover er der ikke sket meget siden sidste model (iPhone 12), hvor vi fik et nyt og mere industrielt, “firkantet” design. En designændring der virkelig var tiltrængt og som også skulle forbedre holdbarheden af telefonen ved tab, da skærmen nu er pakket bedre ind af kanterne. En tabt telefon er dog mere end bare en potentielt knust skærm, så jeg ville stadig pakke den ind i et cover, for at undgå ridserne.

Hvad der må være den største synlige ændring, i forhold til iPhone 12, er kameraet. Her er linserne roteret, så de nu sidder på skrå. Det skulle være for at gøre plads til det bedre kamera som telefonen nu indeholder. Om de sidder på det ene eller det andet led, er ikke det der gør den helt store forskel. Det er dog en velkommen ændring, når det betyder et bedre kamera.

Annonce

Så er der telefonens “notch” (det sorte felt i toppen af telefonen hvor frontkameraet og Face ID sidder) som de fleste nok helst så at Apple fjernede helt. Det har de ikke, endnu. Men de har trods alt sørget for at den nu er blevet 20% mindre end i iPhone 12. Så snart man har brugt telefonen lidt, lægger man slet ikke mærke til at den er der. Det er dog stadig en positiv udvikling at den bliver mindre og mindre.

Skærmen er endnu en gang Apples Super Retina XDR skærm, som denne gang har fået en opgradering på lysstyrken, så den fx vil være nemmere at læse på, i solskin. Glasset har endnu en gang “Ceramic Shield”, som er en Apple betegnelse for at det er ekstra modstandsdygtigt overfor slag og ridser.

Funktioner

På papiret er kameraet næsten identisk med iPhone 12, det er dog ikke helt tilfældet. Apple har sat større sensorer i, som skulle betyde at der bliver lukket 47% mere lys ind. Det skulle resultere i bedre billeder, især i mørke. Derudover er der samme funktioner som i iPhone 12, med nat tilstand så man kan tage bedre billeder i mørke og ultra vidvinkel så man kan få hele motivet med, uden at rykke sig – også hørt omtalt som “ejendomsmæglerlinsen”.
men der er også en ny funktion, nemlig ‘filmisk funktion’. Som Apple beskriver således: “Filmisk funktion forudser, når et vigtigt motiv er på vej ind i billedet, og flytter automatisk fokus hen på det”. Det er en funktion når man optager video, hvor telefonen selv kan vurdere hvad der skal stilles skarpt på.

Sammen med kameraet, er batteritiden en af de store ændringer i år. Batteritiden for iPhone 13 er forbedret med op til 2.5 timer, i forhold til iPhone 12. For iPhone 13 Mini er batteritiden forbedret med op til 1.5 timer, i forhold til iPhone 12 mini. Det er en god forbedring da der er begrænset med plads til batteriet i den lille telefon. Det er et lidt abstrakt begreb at batteritiden nu er forbedret med x antal timer. Men med Apples eksempel, er det hvor lang tid man kan se video på telefonen. Der er derfor tale om tid hvor man kan bruge telefonen aktivt.

Endnu en gang har telefonerne også Magsafe, hvilket er et magnetisk område bag på telefonen. Det kan både bruges til trådløs opladning, men også til diverse tilbehør, som kan gøre brug af den magnetiske funktion. Det kan fx være telefonholder til bilen, kortholder, eller en powerbank som sættes fast magnetisk, bag på telefonen.

Annonce

iPhone 13 mini

Som nævnt er der forskel på hvor meget batteritiden er forbedret, i henholdsvis iPhone 13 og iPhone 13 Mini. Det er nærmest også den eneste forskel der er på de to modeller. Altså lige ud over den åbenlyse forskel: størrelsen. iPhone 13 Mini er telefonen for dig, hvis du foretrækker en lille telefon, som er nem at betjene med en enkelt hånd og som passer ned i selv de mindste lommer. 

Konklusion

iPhone 13 er altså en fin opdatering hvor man får et bedre kamera med bl.a. filmisk funktion, mere  lysstærk skærm, med en mindre “notch” – til dem der ikke er fans af den. Men den største forbedring må altså være batteritiden, hvor man får de 2.5 timer ekstra. Hvis man allerede har iPhone 12, har jeg svært ved at komme med argumenter for at man skal opdatere. Men har man derimod en ældre model end 12, så er der ikke kun nye funktioner og bedre batteri, men også 5G og det nye design. Som i sig selv er en opgradering værdig. 

Annoncelink

Læs også

iPhone 13: Pro eller ej
iPhone SE (2020) – kan det betale sig at købe den nu?
iCloud: Automatisk backup af dine filer
De mest spændende Apple rygter for 2022