iPhone 13: Pro eller ej

iPhone 13 pro eller ej

Det kan ofte være et svært valg, når man står og skal have ny iPhone, om man skal vælge standard modellen eller Pro modellen. For hvad er det egentlig man betaler ekstra for, ved Pro modellen? Og er det noget man har brug for?. Det kan ofte være nogle at de spørgsmål man står med, når man skal vælge hvilken model man vil købe. Jeg vil her forsøge at hjælpe med et overblik over de største forskelle.

Forskellene

Der er, selvfølgelig, nogle forskelle ved de to modeller. Men priserne er heller ikke helt ens. Så spørgsmålet er om forskellene er noget der kan retfærdiggøre prisforskellen. Men for at vide om den ene er værd at give mere for, kræver det også at man har et overblik over hvad forskellene egentlig er, på de to modeller. Dette er ikke de eneste forskelle, men det er dem jeg har vurderet var de mest relevante at skrive om, da det enten er dem man vil lægge mest mærke til i sin hverdag eller er dem man vil høre mest om.

Længere batteritid

Ved at vælge Pro modellen får du op til 3 timer ekstra batteritid i standardstørrelsen på 6,1″. Hvis du vælger at gå med den store model, Pro Max, får du op til 9 timers ekstra batteritid. Det er altså en hel arbejdsdag ekstra i batteritid. Så hvis det er en vigtig faktor, at telefonen skal holde så længe som muligt på en opladning, så kan det betale sig at kigge efter Pro Max modellen. Der skulle dog stadig være batteri til at se video i omkring 19 timer, med iPhone 13 på 6,1″.  Så det er ikke fordi at man ikke har batteri nok, hvis man fravælger Pro.

iPhone13pro

Bedre kamera

Den iøjenfaldende forskel på kameraerne på de to modeller, er at der er en linse ekstra på Pro modellen. Det er telelinsen, som sørger for at man får hele 6x optisk zoom på Pro modellen frem for 2x på iPhone 13. Altså kan man zoome længere ind, uden det går ud over billedekvaliteten.
Derudover er blænderåbningen også større på Pro modellerne. Det vil sige at kameraet optager mere lys, hvilket vil betyde bedre billedekvalitet. Der er andre forbedringer, men alt i alt, får man altså et bedre kamera i Pro modellen. Det er dog ikke ensbetydende med at kameraet i iPhone 13 er dårligt. Her er Pro modellen bare mere for dem der vil have lidt ekstra på kamerafronten.

Skærmen og ProMotion

Skærmen er blevet opgraderet med ProMotion, som første gang blev introduceret på iPad Pro. ProMotion dækker over at opdateringshastigheden på skærmen kan gå fra 10 – 120 Hz alt efter indholdet og hvad der er nødvendigt. Det vil sige at skærmen kan vise hurtigere billeder uden at det “hakker”. Så fx. hvis man swiper hurtigt på telefonen, vil bevægelsen på skærmen være mere glidende. Normalt ligger opdateringshastigheden fast på 60Hz. At den nu kan ændre sig efter indholdet er også noget af det der gør at batteritiden er blevet bedre på Pro modellerne.

iPhone 13 har de sædvanlige 60Hz, og hvis man kommer fra en af de forrige iPhones med samme, så er det ikke noget man vil mangle eller opdage man mangler. Det er mere en opdatering der forbedrer den generelle oplevelse en smule, end det er et must have. 

Udover ProMotion er der ikke meget forskel at finde på de to skærme. Lige ud over at Pro modellen har en lidt højere lysstyrke. Som vil være en fordel hvis man ofte føler at skærmen er for mørk, eller at det er svært at se skærmen i sollys. Så vil det være en smule bedre med Pro modellen. Men jeg tror næppe det er noget der vil gøre de helt store forskelle i ens dagligdag.

Annonce

Telefonstørrelser

Noget der også kan have indvirkning på valget, er hvilken størrelse telefon man gerne vil have. iPhone 13 fåes nemlig i størrelsen Mini, som er til dem der gerne vil have en så lille og lommevenlig telefon som muligt. Hvorimod Pro modellen går i den anden retning og har en Max model, som er en større telefon på 6,7” frem for standard størrelsen på 6,1”. Den er altså til dem med store (og dybe) lommer og et behov for mere skærmplads. Så hvis man vil have noget andet end standard størrelsen på 6,1”, så har det også en betydning for om man skal vælge Pro modellen eller ej.

Designet

Vi kommer heller ikke udenom at der er lidt forskel på udseendet. På iPhone 13 får man en ramme af aluminium, “kun” to kamerlinser og nogle mere farverige farver at vælge imellem. Heriblandt den røde (PRODUCT)RED version, hvor man får en meget rød telefon og samtidig støtter kampen mod aids.
Hvorimod man på Pro modellen får en ramme af rustfrit stål, tre kameralinser og kun fire forskellige farver. De fire farver er dog ikke helt lige så farverige som på iPhone 13. På Pro modellen er det nemlig mere simple farver man kan vælge mellem, som hvid, sort, guld, lyseblå. Rammen af rustfrit stål giver Pro modellen et mere eksklusivt udseende, men hvis den alligevel skal i et cover, gør det måske ikke den helt store forskel.
Hvis ikke kamerat eller batteritiden er noget der lokker, så kunne det være farvemulighederne ved iPhone 13 der giver den en fordel.

iphone13

Konklusion

Kort sagt, hvis du går meget op i at kunne tage de bedste billeder som muligt, eller gerne vil op i en Max model, med den større skærm og ekstremt lange batteritid, så er det Pro modellen du skal gå med. Hvis ikke, så giver det mere mening at spare prisforskellen på de 2000 kr. ved standardstørrelserne, og så vælge iPhone 13, som vil være det bedste valg for langt de fleste. I standardstørrelserne er der ikke en enorm forskel på batteritiden og kameraet er stadig et rigtig godt mobilkamera. Hvis man har en iPhone 12 i forvejen, er der dog ikke de store forskelle at hente, så her ville jeg dog mene at man får mest ud af at opgradere til en iPhone 13 Pro.

Det siger andre

Engadget

iPhone 13 får karakteren 91/100
De mener at iPhone 13 lige så godt kunne have heddet iPhone 12s og fremhæver kameraet og batteritiden som de største opgraderinger. De kalder det dog en god opgradering hvis man kommer fra iPhone 11 eller ældre.

iPhone 13 Pro får karakteren 92/100
Her bliver den nye hurtigere skærm fremhævet som en grund der alene kan retfærdiggøre opgraderingen fra iPhone 11 eller senere. Derudover bliver både ydelsen og kameraet også rost. 

TheVerge

iPhone 13 får karakteren 9/10
Her lægges der vægt på at iPhone 13 ikke kom med alle mulige nye smarte funktioner. Men at der i stedet er fokuseret på at opgradere de steder hvor det virkelig betyder noget: Batteritiden og kameraet.

iPhone 13 Pro får karakteren 9/10
iPhone 13 Pro’s opgraderinger bliver kaldt diskrete men imponerende. Den hurtigere skærm bliver nævnt som noget de færreste vil lægge mærke til, men som vil være en diskret forbedring for alle. Derudover fremhæves det også at iPhone 12 Pro brugere nok ikke vil kunne se de store ændringer.

Læs også

iPhone SE (2020) – kan det betale sig at købe den nu?
iPhone 13 Pro anmeldelse
Derfor skal du købe iPhone 13
Oversigt: Det bedste MagSafe tilbehør