iPhone SE 3 eller iPhone 13 mini

iPhone se 3 vs iPhone 13 mini

Hvis man synes at iPhones er ved at være lidt for store, er der heldigvis kommet flere gode alternativer til størrelsen på basismodellen. iPhone SE har det klassiske design vi kender fra iPhone 8, mens iPhone 13 mini er en smule mindre endnu og måske tættere på den første version af iPhone SE. 

Efter lanceringen af iPhone SE 3, er afstanden mellem de to modeller blevet betydeligt mindre. Så hvad får man egentlig ekstra ved iPhone 13 mini og kan det betale sig at vælge den, frem for iPhone SE, til en betydeligt lavere pris? 

Hvor de er ens

Begge telefoner har 5G, de er derfor begge sikret til fremtiden med lynhurtigt internet på mobilen.
Derudover kører begge telefoner på Apples nyeste A15 chip, der vil derfor ikke være forskel på hvor hurtige telefonerne er. Det er jo også samme system der kører på dem, så i bund og grund er oplevelsen ret meget den samme. Så i forhold til hastighed og fremtidssikring, så er de lige gode valg.

Annonce

Forskellene

Selvom telefonerne er ens på nogle punkter, så er der selvfølgelig også nogle punkter hvor de ikke er helt ens. Det er de punkter der skal afgøre om man vil betale ekstra for den ene model frem for den anden eller om det giver mere mening at spare pengene.

Skærmen

En tydelig forskel på de to telefoner, er at skærmen på iPhone 13 mini går helt til kanten, hvorimod skærmen på iPhone SE har de klassiske bredere kanter i toppen og i bunden. Det betyder at selvom iPhone 13 mini er mindre, så er der faktisk en større skærm. Skærmen på iPhone 13 mini er ikke kun større, det er også en bedre skærm. Apple har et fancy navn for det, men i bund og grund er det en OLED skærm der sidder i iPhone 13 mini, mens det er en LCD skærm i iPhone SE. Forskellen er tydelig hvis man ser dem ved siden af hinanden, men om det er nok til at betale ekstra for det, det er nok en smagssag.

Kameraet

Der er ingen tvivl om at iPhone 13 mini har det bedste kamera på papiret. Forskellen vil helt sikkert også være markant i specielle situationer, som fx i mørke. Derfra vil forskellene nok være mere begrænsede, for den typiske bruger. Kommer man fra den tidligere iPhone SE eller en iPhone ældre end 11, vil kameraet i iPhone SE også stadig være en tydelig opgradering. Om et skal være årsagen til at vælge iPhone 13 mini frem for iPhone SE, afhænger derfor af ens behov når det kommer til at tage billeder.

Annonce

Touch ID vs Face ID

Det er næsten et spørgsmål om religion, hvad man foretrækker. Synes man det er nemmest at holde ansigtet inde for telefonens synsfelt når man skal åbne sin telefon, eller nemmest bare at sætte sin finger på homeknappen. Begge dele har deres fordele og svagheder. Face ID var ikke specielt praktisk da man gik med mundbind meget af tiden. Til gengæld fungerer det virkelig godt at homeknappen er væk. Touch ID har sin fordel ved at det ikke kræver andet end at man bare lægger fingeren på knappen og hvis man ikke har haft andet, så er det som man kender det. Minus er at man stadig har homeknappen. 

Batteriet

Hos Apple bliver batteriets kapacitet betegnet ved hjælp af hvor længe man kan afspille video, på en opladning. Med iPhone 13 mini får man 17 timers afspilning, mens man på iPhone SE får 15 timers afspilning. Hvis man også laver andre ting end at sidde med telefonen det meste af dagen, så vil begge nemt holde strøm en hel dag.

iPhone SE har desværre ikke fået MagSafe kompatibilitet ligesom iPhone 13 mini har. Det er lidt ærgerligt, den har dog stadig trådløs opladning, så man kan stadig bruge den på helt normale trådløse opladere. 

Valget

Da folks behov ikke er ens, er det svært at sige hvad der ville være det bedste valg. Men hvis du læser de 4 punkter hvor forskellene er størst og tænker at det ikke lyder som nogle specielt vigtige ting, så er valget ret åbenlyst. Man skal også gøre op med sig selv, om forskellene er prisforskellen værd. For mig er de, men for mange andre vil det være mere værd at spare pengene.

Annoncelink

Annoncelink

Læs også

Derfor skal du købe iPhone SE 3
Derfor skal du købe iPhone 13
iPhone 13: Pro eller ej
Derfor skal du købe iPad (2021)
De bedste tips til din iPhone