Ustabilt internet: Hvad gør man?

Dårligt internet

For at få mest ud af sine Apple enheder, eller bare ens elektronik generelt, kræver det et godt internet. Jeg ser ofte opslag på Facebook som handler om lige præcist det modsatte – dårligt net. Der er selvfølgelig forskel fra udbyder til udbyder, men den er efterhånden ofte minimal. Da jeg ikke har erfaring med det, ser jeg lige bort fra de nye 5G routere når jeg siger at jeg til hver en tid vil anbefale at man får en kablet internetforbindelse; Fiber, gennem tv-stikket, eller telefonstik hvis det kan klare det – faktisk bare noget der kommer ud af væggen.

Lad os sige at du har internet hos en af de større leverandører og synes at forbindelsen ofte falder ud, eller bare generelt er ustabilt selvom der ikke er nogle meldinger om at de har nedbrud eller lignende.  
Problemet er ikke leverandøren, som sådan, det er nemlig ofte den trådløse del der er problemet. Jeg kommer her med de mest normale årsager til at det trådløse internet ikke fungerer som det burde:

Forkert placering af router

Routeren skal helst ikke gemmes for meget væk. Helt optimalt bør den stå fremme og være oppe i hovedhøjde, eller højere. Den har ikke noget at gøre på gulvet bag en masse ting. Mindre kan også gøre det, så hvis man som udgangspunkt tænker over at der skal være så lidt i vejen for signalet som muligt, så er man kommet et langt stykke. 

Vægge/apparater der forstyrrer signalet

Alt efter hvad ens hus/lejlighed er bygget af, kan sådan noget som væggene være i vejen for signalet. Det kan fx være betonvægge eller væggene i et fuldmuret hus. Men ikke nok med det, hvis der står sådan noget som et køleskab mellem dig og routeren, så vil det også have en negativ effekt på forbindelsen. I nogle tilfælde kan det løses ved at flytte routeren, men det er ikke altid man har mulighed for det, da den er begrænset af placeringen af stikket.

Dårlig router

Sorry to say, men de routere du får med når du bestiller internettet er ikke altid de bedste. Jeg havde den bedste router fra Yousee, den kunne ikke en gang holde internettet stabilt nok til at holde forbindelsen til mine trådløse højttalere. De blev ved med at miste forbindelsen og skulle genstartes hele tiden. Ikke for at sige at alle man får med, er dårlige. Men hvis du læser her fordi du har problemer, så er der god sandsynlighed for at du ikke har fået en af de bedre.

Forkert kanal

Og den her gælder mest hvis du bor i lejlighed. For at forklare det simpelt, så kører det trådløse internet over nogle kanaler. Dem er der et fast antal af. Hvis alle i en opgang kører på samme kanal, eller kanaler der overlapper hinanden, så vil det gå ud over forbindelsen. I nyere routere klares det automatisk, jeg oplevede dog at det var nødvendigt at ændre i den router der fulgte med mit internet.

Annonce

Løsningen

Løsningen er simpelthen at udskifte problemet: routeren. Jeg ved det bliver lidt dyrere nu, end de fleste vil være med til, når det kommer til sådan noget “ekstra” som en router er. Jeg tror dog at vi alle kan blive enige om at internettet, det skal bare virke. Det skal ikke være noget vi tænker over eller hvor skal rende og genstarte routeren hver anden dag.
Min anbefaling er at man anskaffer sig en eller flere “mesh” routere. De fungerer ved at lave et “net” af internet, hvor du kan udvide det net for hver ekstra enhed du køber til. Du behøver dog ikke tre, medmindre du bor i et kæmpe hus. 

I tilfælde af at du får internet via TV-stikket, er det ikke sikkert du kan skifte routeren ud, men skal derimod sætte den i forlængelse af den eksisterende. Det gør man ved at sætte den oprindelige router i “bridge mode” og så sætter sin nye forlængelse af den. Det er forskelligt hvordan man sætter dem i bridge mode, men det er oftest noget med at komme ind i indstillingeren på routeren, som oftest gøres ved at skrive 192.168.0.1 i sin browser. Det står også i manualen til routeren.

Det jeg selv bruger

Ubiquiti AmpliFi HD

Der findes mange forskellige mest routere, og Apple sælger selv den der hedder Linksys Velop AX4200. Hvor man selv kan vælge om man vil have 1,2 eller 3 routere.
Personligt bruger jeg en der hedder Ubiquiti AmpliFi HD. Jeg valgte den på baggrund af gode anmeldelser hvor der især blev lagt vægt på at den er meget stabil. Derudover leverer den super hurtigt net og er virkelig nem at sætte op. Den sættes op ved at man henter en app til sin iPhone og bare følger guiden. Appen fungerer også som et lille kontrolcenter til routeren, hvor man kan se status, hvilke enheder der er online, oprette gæsteadgang osv. Jeg har selv kun hovedenheden, som kan ses på billedet herover, til at dække 93m2 nyere lejlighed.